Noordlof

Noordlof

Noordlof is lokaal gekweekt witloof in de kelder van de Sint-Amanduskerk in de Van Kerckhovenstraat, 2060 Antwerpen en een project van Fundament 2060 VZW.

Het doel is om opnieuw een band met voedsel te creëren door het gedeeltelijk zelf én samen te kweken in de stad. We verlaten het pad waar de landbouwer de witloof kweekt en de consument witloof koopt. Het is een transitie van centraal naar decentraal, van consument naar prosument en van individu naar gemeenschap.
Hoe verloopt het kweek- en ophaalproces?

Witloof wordt in 2 stappen gekweekt:

– Eerst wordt de wortel gekweekt op een veld;

-daarna wordt de wortel geforceerd tot de gekende witloofkrop.

Het kweken van de wortel op het veld laten we aan de boer over. Wanneer de boer de witloofwortels oogst, bewaart hij deze in koelcellen op 1 tot 2°C. Hierdoor is witloof maandenlang beschikbaar.*

Noordlof organiseert gemiddeld 2 samenaankopen per jaar. Gedurende enkele weken kunnen buurtbewoners hun bestelling doorgeven. Ze kunnen kiezen om de witloofwortels zelf thuis te forceren of ze laten forceren door Noordlof in de kerkkelder van Fundament. Bovendien is er de mogelijkheid om in de kelder van fundament ook witloof te laten kweken ten gunste van de voedselbedeling.

Deel dit met

Ontdek de producten van Noordlof